äppelkaka med hemgjord vaniljsås.
Idag lagade vi kycklinggryta med senap och champinjon & ris till det vart riktigt gott och efterätten var som ni ser nedanför äppelkaka och hemgjord vaniljsås så nu kan man göra vaniljsås själv också mycket godare!

[Klicka på bilden så ser ni var den är lånad ifrån]
Äkta vaniljsås:
3 äggulor 2 msk strösocker 3 dl kaffegrädde 2½ dl grädde 1 msk maizenamjöl 1 vaniljstång
1. Blanda socker och kaffegrädde i en kastrull tillsätt även maizenamjöl och en uppskuren vaniljstång.
2. Sjud blandningen försiktigt tills den får en bra konsistens, bort från värmen blanda ner äggulorna låt svalna.
3. Vispa grädden och vänd ner den försiktigt i vaniljsåsen. Servera den ljummen eller kall.
(minns inte att vi hade maizenamjöl i ska kika imorgon)


[Klicka på bilden så ser ni var den är lånad ifrån]
Äkta vaniljsås:
1. Blanda socker och kaffegrädde i en kastrull tillsätt även maizenamjöl och en uppskuren vaniljstång.
2. Sjud blandningen försiktigt tills den får en bra konsistens, bort från värmen blanda ner äggulorna låt svalna.
3. Vispa grädden och vänd ner den försiktigt i vaniljsåsen. Servera den ljummen eller kall.
(minns inte att vi hade maizenamjöl i ska kika imorgon)
Äppelkakan;
Smet:
100 g smör eller margarin
2 dl socker
1 ägg
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
Fyllning:
2-3 äpplen
2 msk socker
½ msk kanel
Gör så här:
Gör sockerkakan: Rör smör och socker. Tillsätt ägget. Rör sedan i bakpulver, sedan vetemjöl och sist mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Häll i en smord bröad form. Skär dem i mindre bitar. Blanda socker och kanel och rulla äppelklyftorna i det. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.
Grädda i 175-200ºC i nedre delen av ugnen, ca 40-45 minuter.
Kommentarer
Trackback